Page 1 of 1

MADDENING problem with UP!Mini

Posted: Sat Jul 22, 2017 8:46 pm
by rishi06
Hello everyone, 3D printing rookie here.

I've had a (used) UP!3D Mini for the past 5-6 months, and everything was fine and good at first, it's my first printer so of course I went through the usual "WTH is happening, why is it failing" phase, but then I thought I got the hang of things, of how the printer works.

Now, I've had a maddening problem for the past two months: printing in ABS has become impervious, for some stupid reason. PLA prints like a charm (with printer doors open and an extra fan) but ABS has been a pain in my ass.

It stops extruding on the very first layer, as it's starting with the raft, to such an extent that out of 10 prints I manage to get it going 1, maybe two times. I am walking this fine line with calibration (too tight? too far from the plate?) and temperature (too cold? too hot?) and I'm getting to a point where the nozzle is just a tad bit too far from the plate, enough to make the prints crappy / lift, but at least it extrudes. I've looked at the first layer, and it looks as though the surface were all bumpy; the nozzle is too far on this cm, then almost scrapes the surface on the next 4-5 cm then back to being ok, too far, too colse etc etc. All in the span of some centimeters.

And then, the big reveal: the nozzle is not sitting straight on the magnet anymore! It leans to the left, as though the vertical right magnet were not doing its job.

Now, I have absolutely no idea how this happened, why, what I can do to fix it, I've been going in circles for weeks now which is maddening because I bought the Mini because it has an enclosed print area, and it's supposed to print ABS really well, and mine right now does not...what can I do about it?

http://it.tinypic.com/view.php?pic=2n83m09&s=9
http://it.tinypic.com/view.php?pic=mt6lb4&s=9
http://it.tinypic.com/view.php?pic=24bqmq9&s=9

Re: MADDENING problem with UP!Mini

Posted: Wed Jul 26, 2017 5:03 am
by Woodlake
Sounds like the print bed may be out of level.
Unfortunately, the mini has very limited options for correcting it (mainly just uses software correction).
I did create a mod to make the bed adjustable - you can find details in the "Look at my mod" section if you're interested.

Not sure why the print head is skewed? Mabe try disassembling it to see if you can trace the issue.

Re: MADDENING problem with UP!Mini

Posted: Thu Jul 27, 2017 2:44 am
by Tiertime_Betty
Maybe it is material's problem. You can try to change the material
rishi06 wrote:Hello everyone, 3D printing rookie here.

I've had a (used) UP!3D Mini for the past 5-6 months, and everything was fine and good at first, it's my first printer so of course I went through the usual "WTH is happening, why is it failing" phase, but then I thought I got the hang of things, of how the printer works.

Now, I've had a maddening problem for the past two months: printing in ABS has become impervious, for some stupid reason. PLA prints like a charm (with printer doors open and an extra fan) but ABS has been a pain in my ass.

It stops extruding on the very first layer, as it's starting with the raft, to such an extent that out of 10 prints I manage to get it going 1, maybe two times. I am walking this fine line with calibration (too tight? too far from the plate?) and temperature (too cold? too hot?) and I'm getting to a point where the nozzle is just a tad bit too far from the plate, enough to make the prints crappy / lift, but at least it extrudes. I've looked at the first layer, and it looks as though the surface were all bumpy; the nozzle is too far on this cm, then almost scrapes the surface on the next 4-5 cm then back to being ok, too far, too colse etc etc. All in the span of some centimeters.

And then, the big reveal: the nozzle is not sitting straight on the magnet anymore! It leans to the left, as though the vertical right magnet were not doing its job.

Now, I have absolutely no idea how this happened, why, what I can do to fix it, I've been going in circles for weeks now which is maddening because I bought the Mini because it has an enclosed print area, and it's supposed to print ABS really well, and mine right now does not...what can I do about it?

http://it.tinypic.com/view.php?pic=2n83m09&s=9
http://it.tinypic.com/view.php?pic=mt6lb4&s=9
http://it.tinypic.com/view.php?pic=24bqmq9&s=9